niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasteczka Angry Birds

Kolejna moja propozycja na ciasteczka nietypowych kształtów to znane przez wszystkich Angry Birds:) Tym razem postanowiłam skorzystać z innego przepisu niż w przypadku ciasteczek South Park. Szukałam oczywiście takiego w którym ciasteczka nie będą rosły podczas wypiekania, aby wycięty wzór nie zrósł się. 
Użyłam przepisu na lekko świąteczne herbatniki z miodem. Plusem jest to, że ciasteczka takie można przechowywać do dwóch tygodni, niestety są one dość twarde. Zastosowanie przypraw korzennych sprawia, że w mieszkaniu unosi się już zapach Świąt. 


Oto przepis:

250 g mąki pszennej (ja musiałam dać dużo więcej gdyż ciasto za bardzo lepiło się do dłoni po wyrobieniu)
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu wymieszać i zagnieść, następnie owinąć folią i pozostawić w lodówce na godzinę.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm. Moje ciasto nadal się kleiło więc dość obficie musiałam posypywać je mąką przed wycinaniem. Ciasteczka wykrawałam w trzech etapach (tak samo jak w przypadku ciasteczek South Park), za każdym razem zanurzając foremkę w mące.  



Wycięte ciasteczka należy piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 12 minut lub do zbrązowienia brzegów. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz